Vancouver House

Vancouver House

Vancouver House was designed by Danish architect Bjarke Ingels.

The design is based on a triangle that rises from the ground and gradually transitions into a rectangle as it ascends to the top. The design reflects the constraints of developing the triangular-shaped plot of land immediately east of the Howe Street on-ramp of the Granville Street Bridge. The east and west facades of the building feature box-shaped balconies, giving the building’s exterior a honeycomb texture.

Due to the building’s unique shape and top-heavy design, vertical and horizontal post tension cables had to be used in the structural design. A high level of coordination was required due to the facade embeds and scupper elements, penetrations, rebar, and post tension cables all interfacing with the concrete in a dense area.


Client:

Westbank, Icon Construction, Owner/Developer, Builder

Location:

Vancouver, BC

Completion:

2020

Assignments:

Digital Twin, Construction, Facade and Layout

Architect:

Bjarke Ingels Group, DIALOG


Facade Modelling Automation

Facade Installation Simulation

Steel Stud Detailing Automation